In het kort

Fair voor mens, maatschappij en aarde, dat is de basis waarop wij ondernemen, waarin we samen met onze mensen naar een toekomstbestendige economie toewerken. De wereld om ons heen is ons namelijk dierbaar. De vakmensen in onze fabriek, de mannen en vrouwen op kantoor: allemaal werken we bewust aan een betere wereld. Dat hoort bij ons. Voor een schoner milieu willen we voorop lopen in onze branche met schone, duurzame en circulaire producten. Iets betekenen voor onze omgeving, dat is waar het ons om gaat. Voor jongeren, voor leerlingen van de Praktijkschool, voor NLdoet, voor de klanten en vrijwilligers van de Voedselbank. Ieder mens telt!

A fair furniture company

De Lockerfabriek is onderdeel van de Fair Furniture Group, een familie van gelijkgestemde merken met dezelfde ambitie: voortdurend streven naar nieuwe circulaire en duurzame oplossingen. Met zeven merken en meer dan 450 medewerkers kunnen we samen alles maken: van innovatieve grondstof tot complete inrichting. Slimme ideeën komen tot leven in onze lokale fabrieken in Hoogeveen, Emmen, Wijchen en Breda. We willen vooroplopen en streven naar een verduurzaming van het het hele traject: van grondstoffen tot en met de terugname van producten en recycling hiervan. Een lange levensduur, modulair ontwerp en proactief zorgen voor een beter werk- en maatschappelijk klimaat zijn ook onderdeel van onze ambitie.

We hebben het transport van onze lockers in eigen beheer en onze vrachtwagens voldoen aan de strengste uitstooteisen. Ook maken we een zo efficiënt mogelijke planning en nemen we onze duurzame verpakkingsmaterialen mee terug en gebruiken ze een volgende keer weer opnieuw.

Samen maken we de cirkel rond

We willen koploper zijn op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en sociaal ondernemen. Dat betekent onder meer: het hergebruik van restmateriaal, het ontwikkelen van nieuwe meubelen van biomateriaal, duurzame energie gebruiken, samenwerken in de productieketen en mensen centraal stellen. We zijn al een heel eind op weg, maar we zijn er nog niet. Alleen samen met anderen kunnen we de cirkels rondmaken.

Niet praten maar doen

Ons doel is om elke dag te verbeteren. Voorop lopen in alle aspecten van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Én onze CO2-footpint verkleinen. Niet in 2030 of 2050 maar gewoon nú. Als basis nemen we de wetenschap en volgen we de nieuwste ontwikkelingen op de voet. Zodra een nieuwe energiebron, materiaal of techniek zich aandient, zoeken we direct naar toepassingen. Zoals bijvoorbeeld met hennep en bermgras. Maar ook met het recyclen van PET-flessen.

Onze lockers zijn gemaakt van zo min mogelijk verschillende materialen. Ze zijn daarnaast modulair en gemaakt van grondstoffen die eenvoudig hergebruikt kunnen worden of te recyclen zijn.

Wij zijn eerlijk en transparant

We zijn 100% transparant in onze duurzame doelen. We doen ons niet beter voor dan we zijn, we delen onze resultaten en zijn open over onze processen en de materialen die we gebruiken.  In onze fabrieken leiden we regelmatig mensen rond die geïnteresseerd zijn in onze producten en onze manier van werken. Iedereen is welkom!

Het staal van onze lockers is gemiddeld voor minstens 85% gerecycled en voor 100% recyclebaar. Onze houten lockers worden gemaakt van duurzaam gecertificeerd hout. Beide producten zijn modulair ontworpen, zodat losse onderdelen eenvoudig te vervangen zijn.

Duurzaam produceren

Fossiele grondstoffen raken op en het winnen ervan heeft een grote impact op onze aarde. Als groep vinden wij dat het inzetten van duurzame grondstoffen, het hergebruiken van afgedankt meubilair of het inzetten van gerecycled materiaal, altijd vóór het gebruik van fossiele grondstoffen gaat. Dat doen we dus ook. We zetten in op hergebruik, waarde-behoud en afvalvermindering. We bedenken circulaire oplossingen voor ons restmateriaal en het afval  van anderen. Zo zorgen we ervoor dat er uiteindelijk niets meer in de afvalbak belandt. Dat  doen we omdat er voor ons geen andere manier  is. We hebben maar één aarde. Daar moeten we zuinig op zijn.

Onze productielocaties zijn niet alleen zo milieuvriendelijk en zo goed als afvalvrij ingericht, maar dragen ook bij aan de lokale economie en werkgelegenheid in Nederland. We zijn ISO 9001 en 14001 gecertificeerd en voldoen aan de ISO 26000-richtlijn voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

 

Alleen lokaal

Onze meubels worden volledig in onze fabrieken in Nederland geproduceerd. Zo produceren we dichtbij onze afzetmarkt. Ook onze  leveranciers van grondstoffen komen altijd uit de regio. Waar mogelijk kiezen we voor leveranciers uit Nederland. Lukt dit niet, dan maken we afspraken met leveranciers uit West-Europa. Zo houden we de controle en weten we zeker dat de mensen die onze grondstoffen leveren in goede arbeidsomstandigheden werken. En zo kunnen we garanderen dat de OESO en ILO richtlijnen én de milieuwetten bij hun bedrijven worden gehandhaafd. Kiezen voor lokaal beperkt ook de afstand tussen onze leveranciers, onze productielocaties en onze afzetmarkt. Zo sparen we tijd én het milieu.

Door onze West-Europese grondstofleveranciers, de geheel Nederlandse productie en het minimaliseren van het transport kunnen we tot 30-40% CO₂-uitstoot besparen ten opzichte van producten die verder weg worden geproduceerd.

Denken aan anderen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor ons niet iets dat we ‘erbij doen’. Het is de manier waarop we werken. Elke dag zetten we ons in onze eigen fabriek vol energie in voor onze klanten. Maar we kunnen dit niet los zien van wat er om ons heen gebeurt. Social return is verankerd in ons bedrijf, onder meer door de samenwerking met diverse Praktijkscholen en Maram-onderwijs. Zij ondersteunen jongeren die vastgelopen zijn in de huidige onderwijssystemen, wij bieden ze een leer- en werkplek.

We gaan tot op de bodem

Milieu-impact, circulariteit en gezondheid: we willen tot op de bodem uitzoeken hoe het zit. Daarom zijn we ook continu, samen met het onderwijs en de wetenschap aan het meten en onderzoeken:

  • eerst kijken of een bepaalde nieuwe grondstof of techniek verantwoord is volgens onze strenge duurzaamheidsmaatstaven;
  • berekenen wat de milieu-impact is en daarna pas inzetten in onze productie.

Van elk product kunnen we onze klanten dan ook precies laten zien wat de materiaalsamenstelling, de herkomst van de grondstoffen en de milieubelasting is. Meten is weten!

We zijn continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe duurzame oplossingen voor onze producten, waarbij de focus ligt op een lange levensduur en een efficiënte toepassing van sluitsystemen.

a fair furniture company