Circulariteit

Voor een schoner milieu lopen we voorop met schone, duurzame en circulaire processen en producten. Dat doen we aan de hand van ons circulaire model, dat draait om een duurzaam ontwerp, duurzame productie en logistiek, een langdurige gebruiksfase en optimaal hergebruik.

Duurzaam ontwerp

Van al onze producten laten wij een LCA (levenscyclusanalyse)-berekening maken. De milieu-impact van het product wordt door een onafhankelijke instantie gemeten. Van invloed zijn:

Een lange levensduur: Onze focus ligt op een lange levensduur van de lockers en sluitsystemen. De producten moeten minimaal 20 jaar meegaan.

Goede grondstoffen: Onze producten zijn gemaakt van goede grondstoffen, dat betekent:

  • Grondstoffen komen altijd uit de buurt (West-Europa), hierdoor is onze CO2 voetafdruk veel lager dan wanneer grondstoffen uit Oost-Europa of Azië gehaald worden
  • Lockerkasten van staal bestaan voor meer dan 85% uit gerecycled staal. Na gebruik is dit staal voor 100% te recyclen.
  • De poedercoating die we gebruiken is oplosmiddelvrij en van het restmateriaal dat overblijft worden hoedeplanken gemaakt.
  • Houten topbladen of kastpanelen zijn gemaakt van duurzaam gecertificeerd hout.
  • Daarnaast maken we nieuwe circulaire producten van 100% biologisch materiaal, eigen restmateriaal of van afval van anderen.
  • Een heel klein deel van ons afval wordt nog echt bestempeld als afval. Samen met o.a. onze eindgebruikers proberen we dit nog verder reduceren. Zooi, ons seculaire woonaccessoires merk, is hierin een belangrijke stap. Zooi maakt van afval uit onze fabrieken duurzame woonaccessoires zoals kapstokken of lampen.

Demontabelbaarheid: Onze lockers zijn 100% demontabel en eenvoudig te scheiden per materiaalsoort. Deze materialen worden volledig hergebruikt.

Duurzame productie

Doordat wij volledig in Nederland produceren, leveren wij een directe bijdrage aan de werkgelegenheid in Nederland. Al onze fabrieken zijn duurzaam ingericht. Onze locatie in Wijchen is zelfs gebouwd volgens de GPR8-richtlijn en behoort daarmee tot de duurzaamste productielocaties van Nederland. Daarnaast zijn we ISO 14001 (milieu) gecertificeerd en werken we enkel met leveranciers die een ILO-verklaring tekenen.

Logistiek

Wij hebben het transport volledig in eigen beheer. Onze vrachtwagens voldoen aan de strengste milieunormen en we optimaliseren het distributieproces met een dagelijks optimum tussen order-picking, laden en leveren. Al onze producten worden verpakt met pakdekens die we hergebruiken of krimpfolie dat volledig gerecycled wordt. Onnodige transportkilometers worden bespaard en de milieubelasting geminimaliseerd. Van alle aanbieders maken wij vanuit onze productielocaties in Hoogeveen en Emmen, waar de lockers geproduceerd worden, tot locaties van opdrachtgevers doorgaans de minste transportkilometers, waardoor wij op dit vlak het meest duurzaam zijn.

Gebruiksfase

Natuurlijk wordt er bij het ontwerp van een product uitgegaan van een lange levensduur en de goede demontabelbaarheid. Tijdens de ontwerpfase wordt er ook met een schuin oog naar de gebruiksfase gekeken, om ook in die fase de levensduur te optimaliseren. Met het juiste preventieve en correctieve onderhoud en het juiste gebruik van lockers, is de levensduur tot wel vijf jaar te verlengen. Daarnaast geven wij na-levergarantie op alle onderdelen voor de volledige technische levensduur. Het onderhoud kunnen we natuurlijk faciliteren, maar door verstrekking van de juiste montage- gebruikers- en schoonmaakinstructies is dit ook vrij eenvoudig door de beheerders zelf uit te voeren.

Na de oplevering van een project zullen we overigens binnen drie maanden een evaluatieronde uitvoeren. Feedback welke voortkomt uit deze evaluatie gebruiken wij voor proces- en productverbeteringen en daarmee kunnen wij onze huidige en toekomstige afnemers nog beter van dienst zijn.

Hergebruik

Opdrachtgevers krijgen van ons een retournamegarantie op alle lockers. Naast financieel voordeel levert u als opdrachtgever op deze wijze direct een bijdrage aan circulariteit en de verduurzaming van het meubilair. Wij verzorgen de complete logistieke en administratieve afhandeling. Na retourname meubilair hebben wij een drietal mogelijkheden:

relocatie: Economisch afgeschreven – maar technisch goede lockers – worden ongewijzigd in een ander marktsegment toegepast. Zoals bijvoorbeeld bij evenementen. Een andere oplossing is het schenken van lockers aan goede doelen.
repareren of revitaliseren: Onderdelen van lockers worden vervangen of vernieuwd. Retourgenomen lockers worden omgebouwd tot ander meubilair. Zoals bijvoorbeeld zitelementen of kapstokken van Zooi.
recycling: Indien lockers ook technisch zijn afgeschreven, demonteren we de producten. De materialen worden gerecycled en hergebruikt voor toepassing in nieuw meubilair.

Wij zijn continu op zoek naar circulaire grondstoffen voor nieuwe producten. Daarin kijken wij graag samen met onze opdrachtgevers hoe wij bestaande lockers en meubilair kunnen optimaliseren of verduurzamen.

a fair furniture company