Hoe beveilig je een fietsaccu voor een elektrische fiets?

Elektrische fietsen zijn populairder dan ooit. Dit komt onder andere door het gemak, milieuvriendelijkheid en hun vermogen om vrij eenvoudig en kostenbesparend lange afstanden af te leggen. De opmars van deze toch wel elektrische fietsen die al gauw meer dan €2.000 euro kosten is hierdoor lucratief voor fietsendieven geworden. Dit vraagt om extra bewustzijn bij de e-bikers, want voordat je het weet wordt jouw e-bike gejat.  

1. Koop een extra slot (ook voor je accu)

Veel e-bikes zijn voorzien van slotvergrendeling. Een slotvergrending is een musthave voor e-bikes. Dit mede door de financiële waarde van de e-bike, maar ook omdat er anno 2023 een opmars is met aantallen diefstallen van e-bikes. In sommige gevallen volstaat een slot voor een elektrische fiets niet meer. Er zijn genoeg video’s op internet te vinden waarbij criminelen in een ogenblik een fiets stelen. 

Voorzie je fiets daarom van extra kettingslot. Ga je enkel weg voor een boodschapje buiten de deur? Maak dan ook gebruik van het kettingslot, want zoals je via bovenstaand filmpje kan zien, gaat het jatten van een fiets vaak ongemerkt. Een kettingslot heb je in veel soorten en maten en daardoor ook prijzen. Kijk op de website van ART hoe jouw (ketting)slot scoort.

2. Verwijder de accu van de fiets

Nog makkelijker en praktischer is het wanneer je de accu van je fiets verwijdert. Je moet het een fietsendief namelijk zo onaantrekkelijk mogelijk maken. Wanneer jij jouw fiets bij een centraal en dus openbaar station stalt, wil je liever je fiets(accu) niet constant bij je houden. Een accu weegt vaak tussen de 2,5 en 4,5 kilogram. Wat betreft ons is het niet fijn om altijd bij je te dragen!

Het is natuurlijk niet zo dat je in elk geval de accu hoeft mee te sleuren. Bij een vriend(in) of op het werk kan je de elektrische fietsaccu gewoon meenemen.

3. Schaf een locker met battery control aan

Werk jij voor een organisatie waarbij veel mensen met elektrische fiets naar het werk gaan en is er nooit genoeg plek om je fietsaccu op te laden? Schaf dan je werkgever of collega’s een locker met Battery Control aan. Zo ben jij altijd verzekerd dat je met een volle accu naar huis kan! Deze fietslocker laadt en beveiligt de fietsaccu. Het staat nog in de kinderschoenen, maar mede door de toename van fietsdiefstallen en het feit dat mensen niet altijd de accu kunnen meenemen of op het werk op kunnen laden, zijn fietslockers ideaal.

4. Investeer in zekerheid – neem een fietsverzekering

Een fietsverzekering is ook een vorm van het creëren van extra veiligheid en gemoedsrust voor jezelf. Vraag je werkgever voor de zekerheidheid na of er een fietsverzekering in het fietsplan begrepen is. Maak je geen gebruik van een fietsplan van je werkgever? Inventariseer dan de mogelijkheden van een fietsverzekering op het internet. Over het algemeen kun je verwachten dat de maandelijkse premies voor fietsverzekeringen ergens tussen de €5 en €20 per maand liggen.

5. Gebruik een GPS-tracker

Een GPS-tracker vormt geen alternatief voor de hiervoor genoemde maatregelen om fietsdiefstal te voorkomen. In het ergste geval word je fiets gestolen. Dat is uiteraard balen! Met een GPS-tracker heb je een grote kans om deze fiets terug te halen, mits het signaal niet verbroken wordt. Een GPS-tracker bemachtig je al voor ca. €30,-.

6. Markeer belangrijke codes

Dit is geen preventieve maatregel, maar kost je ook weinig tijd. De fiets en/of accu bevatten vaak een identificatienummer. Zorg dat je dit identificatienummer weet en dus noteert. In het geval dat het gestolen wordt, kan je altijd aangifte doen bij de politie.

a fair furniture company